10

Instrumentatie

Nadat het model is gemaakt, wordt het uitgelijnd en worden alle aanhangsels aangebracht. Het model krijgt een uniek nummer en is dan klaar voor verder onderzoek.

Met behulp van laserapparatuur brengen we spanten en waterlijnen aan. Hiermee kunnen we tijdens de modelproeven zien hoe het golvenpatroon rond het schip eruit ziet. Verder zijn de waterlijnen – ook wel diepgangslijnen genoemd – van belang om het schip zeer precies op de juiste diepgang te leggen met behulp van extra gewicht (ballast).

instrumentatie-1

Aanhangsels

Ook worden de aanhangsels aangebracht. Onder aanhangsels verstaan we alle delen van het model die niet tot de romp gerekend worden maar die aan of in de romp bevestigd worden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld roeren, boegbuizen, asdragers en stabilisatievinnen. Welke aanhangsels aan een model worden bevestigd, is afhankelijk van het scheepstype. Bij eenvoudige modellen gaat het alleen maar om een roer en een koker, waar de as doorheen gaat die de schroef aandrijft. Maar bij modellen van bijvoorbeeld cruiseschepen of marineschepen moeten ook vaak asdragers, boegbuizen en stabilisatie-openingen worden aangebracht.

Opbouw

Voor proeven in golven en wind maken we niet alleen de romp van het schip met de aanhangsels, maar ook de opbouw zoals de brug en de dekhuizen. Zo kunnen we ook de effecten van wind en golven op het schip meten. Offshoreconstructies zoals boorplatforms worden voorzien van bijvoorbeeld afmeer- en verankeringinstallaties, booreilanden, boeien en jackets.

Lees meer

Wist je dat

de scheepsromp het casco is van een schip? Het onderwaterschip is het deel van de romp onder de waterlijn.

In beeld

Deel deze pagina