5

Ondiepwatertank

Op de open dag is deze tank in ingericht als Drijf-in bios, maar normaal testen we in deze Ondiepwatertank schepen die op relatief ondiep water varen zoals op rivieren, kanalen of vlakbij havens.

We onderzoeken hier veel binnenvaartschepen waarbij we vooral kijken naar het manoeuvreergedrag van het model met lage snelheid in ondiep water. Ook wordt de Ondiepwatertank regelmatig gebruikt voor het testen van offshore-installaties dicht aan de kust, dus ook met een lage waterdiepte.

ondiepwaterbassin-1

Golven en stroming

De Ondiepwatertank is 220 meter lang, 15,8 meter breed en de waterdiepte is instelbaar tussen 10 centimeter en 1,10 meter. Met de golfopwekker achterin de tank kunnen we golven maken, want ook langs de kust en op binnenwateren kunnen golven ontstaan. En ondiep water geeft wezenlijk zwaardere golfvorming dan diep water.

Ondiep water leidt ook tot een andere scheepsstroming. Bij ondiep water kan het water niet langer onder het schip door en stroomt het op een andere manier om het schip heen dan bij diep water het geval is. De weerstand van het schip verandert dan ook.

Lees meer

Wist je dat

het strand vooraan in de tank er voor zorgt dat de golven niet 'terugkaatsen'?

In beeld

Deel deze pagina