15

Software en simulaties

Bijna alle software die voor onze projecten wordt gebruikt is door MARIN zelf ontwikkeld. Het gaat vrijwel altijd om maatwerk.

Zo zijn er speciale programma’s voor het ontwerpen van scheepsschroeven en het optimaliseren van scheepsvormen. We werken met rekenprogramma’s die ontwikkeld zijn op basis van onze kennis van scheepsbewegingen in heftige golven. Ook hebben we eigen programma’s voor het analyseren en verwerken van de grote hoeveelheden meetresultaten van de modelproeven.

Softwaresales

Natuurlijk gebruiken we de software die we ontwikkelen vooral zelf. Maar sommige programma’s bieden we ook aan onze klanten aan. Op die manier kunnen zij zelf bepaalde ontwerp- en engineering-studies doen. Aansluitend zal MARIN voor de klant dan weer specifieke simulaties of modelproeven uitvoeren. Ter ondersteuning organiseren we softwareseminars, zowel bij MARIN in Wageningen als op locatie in bijvoorbeeld China en Singapore. Want onze programma’s worden gebruikt door klanten wereldwijd.

softwareensimulaties-1

Simulatoren

Behalve dat we software ontwikkelen die we in projecten gebruiken, maken we software voor onze simulatoren. Deze bouwen we namelijk deels zelf, voor eigen gebruik of voor klanten. Zo is voor het ministerie van Defensie een zogenaamde Fast Small Ship Simulator ontwikkeld, de FSSS. Hiermee kunnen instructeurs van kleine snelle vaartuigen (FRISCs) straks uitgebreid de bemanning trainen zonder dat ze steeds hoeven mee te varen – en dus urenlang de hevige trillingen en schokken moeten ervaren in echte FRISCs op zee. Complexe operaties kunnen zo vaker en eenvoudiger getraind worden, zonder ongelukken en zonder dat je bijvoorbeeld afhankelijk bent van de weersituatie. MARIN levert in dit soort projecten de software en werkt samen met leveranciers voor de hardware.

Seven Oceans Simulatorcentrum

Er zijn concrete plannen om een nieuw simulatorcentrum te bouwen. Met flexibele grote en kleine simulatoren, een bewegende simulator voor kleine snelle schepen en een Virtual Reality-kamer met 3D-brillen. Om zo nog een extra dimensie te geven aan de gesimuleerde maritieme werkelijkheid.

Lees meer

Wist je dat

we simulatoren ontwikkelen voor operaties met boorplatforms op zee maar ook voor het leren binnenvaren van havens?

In beeld

Deel deze pagina